Niveau van activiteiten

Hoe snel iemand tot actie overgaat word bepaalt door de niveau van activiteiten. De een zal meteen tot actie overgaan en de ander zal een actie pas op het laatste moment uitvoeren. Hieronder worden deze denkstijl voorkeuren 'preactief, reactief, actief, non-actief' binnen dit thema uiteengezet.

 

Actief

Iemand met de voorkeur voor actief begint direct aan een gegeven opdracht. Bij een voorstel om iets te ondernemen zal hij/zij probleemloos toestemmen en het gewoon gaan doen.

Preactief

Iemand met de voorkeur voor preactief vindt het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Wanneer hij/zij een opdracht krijgt, wordt er meteen gereageerd en preventief gereageerd. Zou een vriend een voorstel voor een activiteit doen, dan zal hij/zij er vrij snel op reageren.

Reactief

Iemand met de voorkeur voor reactief vindt het niet zo belangrijk om meteen aan een opdracht te beginnen, maar pas ergens op het einde (deadline). Zou een vriend een voorstel doen voor een activiteit, dan zal hij/zij op het laatste moment pas reageren. Zinnen zoals we zullen wel zien of ik zal eens kijken komen ook vaak voor bij iemand die sterk reactief is.

Non actief

Iemand met de voorkeur voor non actief zal een (kleinere) opdracht misschien op het einde realiseren en misschien zelfs gewoon niet. Deze persoon straalt volharding uit en kan langdurige projecten uitzitten. Hij/zij zet letterlijk de tanden erin en is stressbestendig.